Möt Maria Takamaa ”Jag kan få en citron att le”


För fem år sedan bytte Maria Takamaa helt bana. Från tio år som undersköterska inom barnomsorgen till att bli montör av högspänningskablar på KL Industri.
– Det var dags för mig att göra något nytt. Många i min omgivning blev chockade när jag sökte mig till KL Industri. Jag hörde mig för och visade en nyfikenhet som gjorde att jag fick chansen. Wow, det kändes så bra när jag fick jobbet, säger Maria.

Från att checka av att beställningen i ordern stämmer till att montera högspänningskablar är det 2-3 timmars jobb per order. Om Maria själv får välja jobbar hon gärna till hårdrock på lagom hög nivå. Hon har faktiskt nytta av sin erfarenhet som undersköterska i uppdraget att vara en av flera ansvariga för första hjälpen.
– Jag tycker att det är roligt att gå till jobbet och ingen dag är det andra lik. Jag försöker alltid att vara glad och jag kan få en citron att le. Men det gäller att vara noggrann. Högspänningskablar är inget man kan slarva med.

Hon och ett 15-tal kvinnor utgör en minoritet av de anställda på ”KL-golvet”. Men hon tycker inte att det är något problem att arbeta på en mansdominerad arbetsplats.
– Nej, det tycker jag inte. I början fanns det väl en del som var tveksamma till mig, både för att jag var kvinna men också för att jag var helt ny i branschen. Vi representerar många olika nationaliteter här. Jag tycker att vi har en god stämning och försöker att hjälpas åt på bästa sätt. Men jag ser gärna att fler kvinnor skulle våga att söka sig hit. Se på mig, man måste inte ha en industribakgrund för att börja här.

Publicerat den .